wtorek, 12 kwietnia 2011

Yerba Mate A Choroby

Serwowanie Yerba Mate to prawdziwa sztuka, ponieważ do wypicia dobrego naparu Yerba Mate nie wystarczy Matero, Bombilla, susz oraz gorąca woda. Przy grupowym delektowaniu się herbatą najważniejszą osobą jest gospodarz, czyli osoba, która zajmuje się rozlewaniem wody i przekazywaniem jej dla uczestników Yerba Party. Gospodarz musi zagwarantować swoim znajomym, sposobność delektowania się wspaniałym aromatem Yerba Mate. Do jego obowiązków trzeba pilnowanie temperatury wody, a i dbanie o intensywność smaku naparu.


Yerba Mate jest dobrze wykonana, wtedy, kiedy jest ciepła, a na jej wierzchu produkuje się piana. Smak nie powinien być, ani za gorzki, ani za kwaśny. Chłopcy i dziewczęta, które piją Yerba Mate bez cukru, wolą, by woda nie była zbyt gorąca, dzięki czemu smak tego napoju, będzie wydobywany stopniowo (nie zostanie wypłukany lub spalony przy pierwszym zalaniu). Yerba Mate z dodatkiem cukru, powinna być zalewana wodą o nieco wyższej temperaturze, ponieważ cukier ochładza wodę, dlatego oraz, temperatura, która jest odpowiednia dla Yerba Mate gorzkiej, będzie za zimna dla słodkiej, dzięki czemu smak nie będzie intensywny.


Dawniej, zamożniejsze argentyńskie rodziny posiadały służących (tzw. Cebadores de Mate), których misją było zaparzanie oraz serwowanie Yerba Mate. Obsługiwali imprezy Yerba Party, gdzie byli odpowiedzialni za smak naparu, też za dobrą zabawę uczestników.

Zobacz także: Yerba Mate A Choroby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz