piątek, 8 kwietnia 2011

Yerba Mate Alkohol

Naczynko do picia Yerba Mate, które jest utworzone z tykwy, jest naturalnym owocem, który trzeba stosownie przygotować, zanim będziemy z niego pić napar Yerba Mate. W środku naczynka, na jego ścianach, znajdują się resztki wysuszonego miąższu tykwy. Trzeba się go pozbyć, dlatego w tym celu przeprowadzamy proces Currado, który oczyści tykwę też przystosuje ją do picia.

Proces Currado można stworzyć w następujący sposób:

Do zakupionego naczynka wykonanego z Tykwy wkładamy wilgotne fusy Yerba Mate, do 3 objętości. Zalewamy naczynie wrzącą wodą także pozostawiamy do nasiąknięcia na 24 godziny. Następnie opróżniamy Matero z fusów także dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. By posiadać zapewnienie, że czyszczenie jest dokładne, należy małą łyżeczką od herbaty wyskrobać ewentualne resztki miąższu ze ścian tykwy. Następnie sypiemy do Matero susz Yerba Mate także zalewamy go wodą o temperaturze 70 °C – 80 °C. Ta czynność sprawi, że nasze naczynko przesiąknie aromatem i smakiem Yerba Mate. Po upływie 24 godzin powinno się opróżnić także porządnie wypłukać Matero. Od tej pory możemy przygotowywać Yerba Mate w klasyczny metodę i delektować się jej wspaniałym smakiem też aromatem.

Zobacz także: Yerba Mate Alkohol

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz