Ze względu na wysokie wymagania ostrokrzewu paragwajskiego, produkcja Yerba Mate jest procesem bardzo nieprostym oraz trudnym.
Pierwszym krokiem produkcji jest zasadzenie sadzonek ostrokrzewu paragwajskiego w specjalnych szklarniach, gdzie stają się silne także bardziej odporne. Po osiągnięciu dostatecznej dojrzałości poprzez roślinę, hodowlę przenosi się na świeże powietrze i rozsadza się ją w odpowiednich odstępach, żeby umożliwość swobodny rozrost. W tym okresie powinno się adekwatnie doglądać rośliny także ją pielęgnować. Ze względu na gatunek zioła, jaki preferuje się otrzymać, hodowla trwa od 2 do 10 lat. Po upływie określonego czasu zbiera się odpowiednie liście Yerba Mate, razem z gałązkami, a następnie przewozi się je w specjalnych pojemnikach do fabryki.
Świeżo zebrane liście, razem z gałązkami przechodzą najlepsze fazy produkcji:
- sortowanie,
- cięcie,
- rozdrabnianie w specjalnie przygotowanych młynach,
- prażenie w odpowiednich sitach,
- aromatyzowanie, które polega na leżakowaniu,
- paczkowanie, za poradą nowoczesnych zautomatyzowanych maszyn,
- przygotowanie do transportu, zarówno dla odbiorców regionalnych, jak również międzynarodowych.
Fazy produkcji przeprowadzane w fabrykach, mają szczególne znaczenie dla wysokiej jakości otrzymanego suszu Yerba Mate. To dzięki szczegółowo opracowanym procedurom, uszykuje się specyficzny oraz na długo zapadający w pamięci, niesamowity smak też aromat Yerba Mate.
Zobacz także: Yerba Mate Alegro
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz